Як готовити корисні блюда із круп?

 Як готовити корисні блюда із круп? Відомо, що крупи включені в усі види меню, їх їдять розмоченими, вареними, у складі консервів і концентратів. Асортименти круп дуже широкий. Відомо їх близько 20 видів і сортів. І як правильно вибрати ту крупу, яка полюбиться вашій родині?

Перед вами широкий вибір: пшоно, геркулес, вівсянка, манка, кукурудзяна крупа, крупи з гороху, квасолі, сочевиці. Найчастіше симпатії віддають двом крупам — рисової й гречаної. Звичайно, вибір ваш виправданий. Якщо говорити про гречці, то це одна із самих популярних круп, яка містить вітаміни В1,В2, P, білки, різні амінокислоти, залізо. Вона живильна й легко засвоюється. Каші, супи, фарші, биточки — це все із гречки. І смачно, і корисно. Блюда з рису теж дуже популярні. Це супи, плови, пудинги, котлети, голубці, каші

У мене виходить смачна рисова каша з молоком. Беру 200 г рису, промиваю, засинаю в 400 г киплячої підсоленої води й варю на повільному вогні хвилин 20. Потім доливаю гаряче молоко, додаю 1 столову ложку цукру й продовжую варити ще 20 хвилин. Наприкінці скарбу шматочок вершкового масла, перемішую кашу й залишаю настоюватися. Можна на годину, а можна й до ранку. Ранком ми снідаємо вкуснейшей пишною рисовою кашею, яка тане в роті

А можна приготувати смачні рисові котлетки з начинкою або без неї, як вам сподобається. Для цього перебрати склянка рису, промити, зварити кашу на воді з додаванням молока, заправити її одним збитим сирим яйцем і добре вымешать. З каші зробити однакові коржі. На середину кожного коржа покласти фарш із пасерованого лука й рубаного яйця, заліпити краю, обваляти в сухарях і обсмажити. Покласти в тарілку, полити сметаною — блюдо готове!

Говорять, за старих часів перлова крупу була набагато популярніше, чим зараз. Її використовували й у каші, і в супи. Зараз вона користується не таким попитом, хоча по змісту крохмалю вона перевершує гречку й пшоно, а по змісту фосфору й магнію вона перевершує рисову крупу

Однак, якщо перловку майстерно приготувати, думаю, що багатьом вона сподобається. Для початку її обов’язково потрібно замочити годин на 10 — 12, потім відварити в підсоленій воді хвилин 20-30. Залишки води злити й приготувати политий рослинним або маслиновим маслом салат з перловки з додаванням зеленого горошку й вареного яйця. За бажанням масло можна замінити майонезом, а яйце — відвареної й нарізаної кубиками курячими грудками

Можна просто зварити кашу і заправити її соусом зі смаженого лука, моркви — цілком смачна! А якщо в соус додати ще й грибочки — буде просто объеденье. Дуже смачна перлова каша, заправлена після варіння вершковим маслом!

У нашій родині популярністю користуються кукурудзяна крупу й борошно. Із крупи варимо кашу, додаючи в неї смажені або тушковані шматочки м’яса, а також присмачуючи її вершковим маслом або будь-яким соусом. Змішуючи крупу з борошном, варимо таке чудове блюдо, як мамалига. У чавунець із 3 склянками киплячої води засинаємо 1 склянка кукурудзяного борошна середнього млива й варимо при безперервному помішуванні хвилин 25-30 до повного загустения. Поки вона вариться, накриваємо стіл: в одну тарілку кладемо натерту бринзу, в іншу — сметану, у третю — шматочки смаженого або тушкованого м’яса, у четверту — розтоплене вершкове масло

Іноді замість м’яса може бути смажена риба. Для риби додатково можна приготувати соус мождей з товченого зубчика часнику, солі по смакові, по 50 г рослинної олії, оцту (6%) і води. Готов мамалигу, що виходить пором, перекидаємо на дощечку в центрі стола, розріжемо її ниткою й, відламуючи по невеликому шматочкові, вмочаємо в одну з тарілок і їмо. А хто не прагне ні бринзу, ні м’ясо, може просто наламати невеликі шматочки гарячої мамалиги в тарілку й залити її холодним молоком. Повірте, це дуже смачно!

А якщо дотримуватися деяких нескладних правил, блюда, приготовлені вами, будуть дуже смачними. Отже:
1. Розсипчасті каші й плови краще варити на водяній лазні або вдуховке.
2. Варити каші краще в посуді з товстим дном на тихому вогні — каша не пригорить
2. Щоб каша вийшла розсипчастої, дотримуйте норм закладки крупи, солі й води, а масло додавайте наприкінці варіння

Ну, а якщо ви квапитеся й не прагнете витрачати багато часу на традиційні каші, пропоную вам різноманітити свій раціон не менш коштовним продуктом — пластівцями.

Раніше найбільше відомі були вівсяні, а зараз у супермаркеті ока розбігаються: пшеничні, гречані, горохові, ячні, житні, перлові пластівці. Вони й живильні, і смачні. І вітамінів у них цілий комплекс. А для гурманів існує більш 20 різновидів мюсли. Усі види пластівців сполучаються з фініками, інжиром, ізюмом, свіжими фруктами, лляними насіннячками, лісовими горіхами, абрикосами. Раночком встаєте, змішуєте їх із сиром, молоком, йогуртом або гарячим бульйоном — і сніданок готів

Кількість людей, що бажають правильно харчуватися, увесь час збільшується. А блюда із круп — одна з можливостей різноманітити свій стіл легкою й корисною їжею. Здоров’я всім і пиятного апетиту!

Автор: Людмила Задорожня

Это тоже интересно!

Оставьте отзыв!